Andersson & Kruse

Artistparet Andersson & Kruse har under ett par års tid etablerat sig som Cornelis-tolkare av rang. De får mycket uppskattning för sina spelningar och har en märklig förmåga att skapa en personlig, uppslupen och varm stämning. Både Joel och Patrik har bra röster och är skickliga tolkare av texternas vindlingar och krumsprång - att de har olika uttryckssätt och klang i sina stämmor gör att de kompletterar vrandra mycket bra.
Sättningen kan varieras efter de sceniska förutsättningarna: duo, trio eller full orkestrering. Flexibiliteten är därmed stor vilket också har resulterat i att man är mycket flitigt bokade. Man gör drygt 200 spelningar per år.

Leif Nüth

Leif Nüth var naturvetare och uppfinnare på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och en poet och diktare av stor betydelse. Hans diktsamling "Leka Kurragömma" gavs ut på Bokmaskinen 1983. Hans dikter fascinerade vår nationaltrubadur Fred Åkerström och man bestämde att Fred skulle tonsätta materialet och ge ut på skiva. Dessvärre dog Fred Åkerström 1984 och Leif Nüth avled själv senare 58 år gammal. För cirka ett och ett halvt år sedan fick Leifs änka - konstnärinnan Gunilla Bruzewits - höra Andersson & Kruse tolka Cornelis på radion och hon visste då att hon funnit de artister som skulle slutföra Nüths livsverk och tonsätta dikterna. Om man skall ge sig in på en kort beskrivning av texterna / dikterna så har de ett mustigt bildspråk som beskriver livets irrgångar och förgängligheter. Här kan man skönja en melankoli likt den Dan Andersson och Nils Ferlin ofta återvände till i sina dikter. Men här finns också en glädje i att karikera gestalter i vårt svenska smhälle - dryckesbröder, halvgalna präster, byråkrater och andra medborgare. Här påminner språket och ordvrängningarna starkt om både Bellman och Cornelis.

Diskografier

Man släppte sin debut CDEp "Andersson & Kruse" 1995 vilken har fått mycket uppmärksamhet i svensk radio och press. Låten "Pyssel" gick in som utmanare på Svensktoppen strax före jul det året. April 1997 presenterade man till sist fullängdsalbumet "Läs mig...". CD:n har fått bra recensioner och ytterligare en låt provade in på Svensktoppen. Det var låten "Kungen" som var med och tävlade en vecka under juli månad. Gruppen har sedan releasen en lång rad engagemang på scener och krogar i Västsverige och Göteborg som är hemmahamnen.
 

Andersson & Kruse
VOXCD-01
1995

Läs mig...
VOXCD-03
1997
Länk till:

Biografier

VOX / Helikopter Main Page


Senast uppdaterad /),(-,)-,(.
helikopter@helikopterrecords.com